POLIURETAN KÖPÜK

POLIURETAN KÖPÜK

Poliüretan Köpük Nedir?    

Poliüretan; Poliol ve poliizosiyanat’ ın oranlayıcı, yüksek basınçlı makineler ile püskürtülmesi sonucu oluşan iki bileşenli bir sistemdir.Poliüretan sert köpük,hücresel yapılı, kapalı hücreli, düşük yoğunluklu bir izolasyon ve inşaat malzemesidir. Hücrelerin içersinde hapsolan şişirme ajanının düşük ısı geçirgenliği sayesinde soğuk depoların izolasyonunda en çok tercih edilen malzemedir.En düşük kalınlıkta en yüksek verimli izolasyon malzemesidir. Hafif ve uzun ömürlüdür. 40 (+/- 2) kg/m3 yoğunlukta muhafaza şartlarına göre seçilen uygun kalınlık ve ebatlarda üretilmektedir Ek yeri yoktur, her türlü ısı ve su kaçağını önler, ısı köprüsü oluşturmaz. Bilinen en iyi ısı izolasyon katsayısına sahiptir.( = 0,022 W/mk) Klasik izolasyon malzemelerine oranla iki kat daha iyi izolasyon sağladığı için daha ince bir kalınlıkta istenen izolasyon değerine ulaşılır. Yoğunluğu yüksek olduğu için üzerinde dolaşılabilir. ( 35 Kg/m3 – 60 Kg/m3 ) – 50 C / +100 C arası sıcaklıklara dayanıklıdır.DIN 4102 yanma normundadır. B2-B3 yanma sınıfındadır. Yangın sırasında Damlama yapmaz kimyevi maddelere dayanıklıdır. Bakteri, haşere barındırmaz.Yüksek uygulama hızı zamandan büyük tasarruf sağlar. (1.000 m2 / gün) Ahşap, metal, beton vs. tüm yüzeylere yatayda ve düşeyde %100 yapışır.Buhar difüzyonu vardır. (u= 55) Bina oturmalarına cevap verebilecek esnekliğe sahiptir.Zaman içinde çatlama, kırılma yapmaz. Uzun ömürlüdür. (Karbon testlerine göre 80 yıl )Sıvı olarak püskürtüldüğü ve dolayısı ile kolayca yüzey şeklini alabildiği için özel detayları ve kendine özgü formları olan yüzeylerde teknik sorunları ekonomik olarak ve problemsiz bir şekilde çözer. Sudan nemden etkilenmez.

Poliüretan karbamat bağlantıları ile birleştirilen organik üniteler zincirinden oluşan bir polimerdir. Esnek ve esnemeyen köpükler, dayanıklı elastomerler ve yüksek performanslı yapıştırıcılar, sentetik fiberler, contalar, prezervatifler, halıların alt kısmı ve sert plastik yapımında kullanılırlar. Esnek poliüretan köpükler, poliüretan süngerler olarak da bilinirler ve yataklarda, mobilyalarda konfor malzemesi olarak vazgeçilmezdirler. Esnemeyen köpükler ise daha çok ısı ve ses izolasyonunda kullanılırlar. Poliüretan ürünlere çoğu zaman üretanlar da denir. Ancak etil karbamat olarak da bilinen özel üretan maddesi ile karıştırılmamalıdır. Poliüretanlar etil karbamatdan yapılmaz ve onu içermezler.

 

ALINTI
Poliüretanlar ilk kez Alman bilimadamı Otto Bayer tarafından 1937 yılında sentezlenmiş ve diizosiyanatın, diol ile reaksiyonuyla elde edilmiştir. Eğer ortamda su da varsa diizosiyanatın bir kısmı diol ile polimerleşirken küçük bir kısmı da su ile gaz (karbondioksit) çıkışı reaksiyonu vererek gözenekli poliüretan yapıyı (köpük veya sünger yapısı) meydana getirir. Olgunlaşma süresi (24-72 saat) sonunda oldukça sağlam bir polimer yapı elde edilir. Daha sonraları diollerin yerini daha büyük molekül ağırlıklı, polieter veya poliester yapısındaki polioller almıştır. Bu şekilde oluşan poliüretan daha sağlam ve daha esnek bir elastomer oluşturur.